Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Zonnige perioden, in het noorden wolkenvelden

19 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een complex lagedrukgebied boven West-Europa heeft verschillende kernen. Eén boven Denemarken, nabij Kopenhagen, een ander boven Ierland, weer een ander boven West-Frankrijk en inmiddels ontstaat er boven het zuiden van Duitsland ook een nieuwe. Een frontale zone loopt van het Deense naar het Ierse laag via de Noordzee, net noord van ons land. Het Franse laag vult op terwijl het Duitse laag noordwaarts trekt en vanavond boven Midden-Duitsland ligt. De bijbehorende frontale vore ligt dan over de Eifel en de Ardennen. Vanuit het noorden trekken dan restanten van de frontale zone verder naar het zuidwesten. Morgen trekt het Duitse laag verder naar het noorden waarna het samengaat met het Deense laag. Dat resulteert dan morgenavond een een lagedrukgebied boven Sleeswijk Holstein met een vore over ons land.

Het is en blijft een tamelijk complexe situatie. Het noordwaarts trekken van het Duitse laag wordt deze run in Hirlam weer anders weergegeven dan in de vorige run. Hirlam komt nu weer meer overeen met Harmonie en EC. De bij het Duitse laag behorende vore lijkt wat neerslag betreft net het uiterste zuidoosten te kunnen bereiken en blijft daarna toch vooral boven Duitsland veel neerslag genereren. Het lijkt erop dat een restant van het Noordzeefront mogelijk lichte neerslag in het noorden en westen geeft. Hirlam en in iets minder mate ook Harmonie geven dat aan. EC doet dat niet. We houden er toch voorzichtig rekening mee.
Perioden met zon, vooral in de noordelijke helft van het land komen wolkenvelden voor. Uit die bewolking kan later vandaag zeer lokaal lichte regen vallen. Ook het zuidoosten maakt in de avond kans op enige regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12 graden in het noordelijk kustgebied tot rond 20 graden in het (zuid)oosten van het land. Er staat een matige, langs de zuidwestkust soms vrij krachtige, noordoostelijke wind.

NEERSLAG:

Nog steeds wat neerslag ten noorden van ons land bij de frontale zone boven de Noordzee. Mogelijk dat deze neerslag later vandaag over het noorden en westen zuidwaarts trekt. Hirlam en Harmonie suggereren dat. EC niet. We houden er toch voorzichtig rekening mee. Vanavond maakt het uiterste zuidoosten ook kans op enige regen. Komende nacht nog steeds regen in het zuidoosten, later ook het oosten. Allemaal samenhangend met de vore van lage druk. Restanten van het Noordzeefront kunnen elders af en toe wat (mot) regen opleveren. Dat geldt ook voor maandag overdag. Vanuit het oosten lijkt die neerslag ook wat verder westwaarts het land binnen te komen.

Komende nacht neemt de bewolking toe en maakt met name het zuidoosten kans op enige regen. In de kustgebieden kan mist van zee binnendrijven. De minimumtemperatuur ligt rond 9 graden. De wind waait uit richtingen tussen noord en west en is zwak tot matig.

Morgen overdag is er vrij veel bewolking en valt hier en daar regen. De middagtemperatuur ligt tussen de 11 en 16 graden. De zwakke tot matige wind is langs de kust noordwestelijk, verder landinwaarts west tot zuidwest. (Bron: KNMI)

Een hoogtelaag boven het zuiden van Frankrijk strekt zich vanaf dinsdag uit van het zuiden van Portugal tot over Polen. Dit laag trekt dan langzaam oostwaarts en maakt zo de weg vrij voor een nieuw hoogtelaag dat over de Noordzee naar het zuiden beweegt en aan het eind van de week boven Frankrijk aankomt alwaar het tot aan het eind van de verwachtingsperiode gaat “rondtollen”. Dat betekent dat er van een stabiel en droog weertype voorlopig geen sprake is.

Vooruitzichten

In het algemeen koel weer met vrij veel bewolking en van tijd tot tijd regen. Middagtemperatuur dalend naar waardes rond 11 graden later in de week.

De onzekerheden zijn niet al te groot voor de komende dagen. De temperatuurpluim laat een duidelijk dalende trend zien die zich vanaf morgen gaat inzetten. Tot en met het eind van de periode zien we dan dat de kans op temperaturen onder normaal groot blijft. Verder zijn er af en toe flinke hoeveelheden neerslag mogelijk. Hierin is de onzekerheid wel groot en dat hangt allemaal samen met de exacte koers van de randstoringen die om het hoogtelaag heendraaien. Trekt zo’n randstoring precies over het land dan valt er zomaar 10-20 mm regen in een etmaal.

het weer

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans op aanhoudend wisselvallig weer maar wel iets minder lage temperaturen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn