Een centrum van hogedruk boven Noord-Frankrijk trekt vanochtend via het zuidoosten en oosten naar Denemarken. Aan de noordwestflank trekt een zwak front over het noorden van de Noordzee. Een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan koerst langzaam richting Ierland. Door deze ontwikkelingen komt een in kracht toenemende zuidelijke stroming op gang waarmee steeds warmere lucht aangevoerd wordt. Hierin passeert vanaf maandagmiddag een eerste inactieve vore. Een volgende vore bereikt aan het begin van dinsdagnacht het zuidwesten. Deze vore gaat vooraf aan een koufront, maar dat ligt dinsdagnacht nog ten westen van de FIR. De jet heeft een tijd loodrecht op het koufront gestaan, waardoor het op hoogte eerder doorkomt dan aan de grond.
Vandaag zijn er zonnige perioden, maar trekt er opnieuw af en toe sluierbewolking over. Het blijft droog. De middagtemperatuur ligt tussen 21 graden op de Wadden en lokaal 27 graden in het zuidoosten van het land. De wind is eerst meest zuid tot zuidwest en zwak, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer matig. Vanmiddag gaat de wind in de kustgebieden van zee waaien. Vanaf de tweede helft van de middag draait de wind overal naar het oosten.
In de nacht naar maandag is het helder en ligt de minimumtemperatuur rond 15 graden. De wind wordt oostelijk en is zwak tot matig.
Maandag overdag is het zonnig en warm. Wel trekken er ook enkele wolkenvelden over. Het blijft droog en pas aan het einde van de avond neemt in het westen de kans op een enkele (onweers)bui toe. De temperatuur loopt op naar waardes tussen 26 en 32 graden. De wind wordt zuidelijk en is meest matig. Vanaf de tweede helft van de middag brengt een wind van zee enige verkoeling.
Een laag ten noorden van Ierland beweegt naar IJsland en vangt een ander laag in dat richting Britse Eilanden zwaait en opvult. Aan de oostflank hiervan passeert een frontaal systeem ons land, met hier vooruit een thermische vore. Na passage wordt opnieuw een zuidelijke stroming tot stand gebracht waarmee warme lucht richting ons land komt. Donderdag en vrijdag passeren enkele thermische vores, maar deze zijn niet of nauwelijks actief. Een opvullende randstoring komt langzaam naderbij en vanaf vrijdagavond laat passeert een koufront. Dit luidt weer een fase in waarin de warmste lucht verdreven wordt. In de bovenlucht vertaalt zich dit naar een straalstroom die voortdurend in onze nabijheid ligt. Warme fases met een uitgestrekte rug ten oosten en een trog ten westen van ons land worden afgewisseld met een meer zonaal patroon. Dat laatste zien we vanaf zaterdag, maar de warme lucht blijft relatief dichtbij. Wel weten van tijd tot tijd storingen door te dringen of minimaal te schampen.
Dinsdag bewolkt en regen, daarna geleidelijk meer zon, droger en oplopende temperaturen. Donderdag en vrijdag opnieuw zomers tot tropisch warm, in het volgende weekeinde waarschijnlijk weer overgang naar een minder warm weertype en toenemende neerslagkansen.
Een afwisselend beeld met iedere dag 30-40% kans op neerslag. Eerst een toenemende kans (naar 50%) op bovengemiddelde maxima, later neemt deze kans weer af naar 30%.