Een gordel van hoge druk ligt WNW-OZO georienteerd van de noordelijke Atlantische Oceaan via Schotland en noord van de Wadden naar Tsjechië. De hoge druk concentreert zich in de loop van de periode boven de Atlantische Oceaan, met nog een uitloper richting Tsjechië. Een inactief koufront, actueel van de Noorse zuidwestkust naar Noord-Schotland, trekt zuidwaarts en bereikt vanavond het noordelijk deel van het aandachtsgebied. Komende nacht wordt dit front over het noorden van ons land verwacht, morgenmiddag komt het front boven België aan. Ten noordwesten van het Iberisch Schiereiland ligt een lagedrukgebied vrijwel stationair. De bijbehorende occlusie dringt over Frankrijk langzaam op naar het noorden maar kan het aandachtsgebied niet bereiken.
Vandaag is het zonnig. Wel drijft er af en toe sluierbewolking over de zuidelijke helft van het land. De middagtemperatuur loopt uiteen van 11 graden op de Wadden tot 18 in het zuidoosten van het land. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, in het noordoosten van het land is de wind eerst nog zwak en veranderlijk.
Komende nacht zijn er enkele wolkenvelden en blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3 graden in het noordoosten tot 7 graden in Zeeland. De noordoostelijke wind blijft zwak tot matig.
Morgen overdag is het half tot zwaar bewolkt. In het uiterste zuiden van het land valt er mogelijk af en toe wat lichte regen, elders blijft het droog. De middagtemperatuur ligt tussen 10 graden op de Wadden en 14 graden in het zuidoosten. Er staat een matige noord- tot noordoostelijke wind.
Het aandachtgebied bevindt zich komend weekend en de gehele volgende week in maritiem polaire lucht. Tot en met dinsdag de 26e is er op hoogte een hoog ten zuiden van Groenland aanwezig. Boven Scandinavië zien we een omvangrijk hoogtelaag, dat uitdiepend langzaam retrograad beweegt en zich op woensdag de 27e uitstrekt van IJsland naar Denemarken. T850 schommelt deze periode tussen -4 en -7°C, T500 komt vooral in het noordoosten van tijd tot tijd rond of beneden -35°C uit. In meer detail: Zaterdag in de nacht en ochtend in het zuiden nog frontale neerslag samenhangend met een wegtrekkend (hoogte)front. Een kortgolvige trog aan de zuidwestflank van het hoogtelaag trekt zaterdag zuidoostwaarts over het aandachtsgebied, een actievere trog volgt maandagochtend en -middag. Ook daarna volgen nog wat zwakkere kortgolvige troggen. Vanaf donderdag de 28e wordt de stroming meer zonaal, als de kern van het hoogtelaag boven de Noordzee komt te liggen. De bovenlucht wordt dan langzaam minder koud, maar ook dan is er nog sprake van enkele kortgolvige troggen aan de flank van het hoogtelaag.
Koud en wisselvallig met geregeld buien, soms met hagel en onweer.
donderdag 28 april tot en met donderdag 05 mei
Grote kans op geleidelijk minder wisselvallig weer en temperaturen die in de loop van de periode rond de normale waarde voor de tijd van het jaar uitkomen.
Tot en met woensdag de 27e waarschijnlijk ook geregeld onweer en hagel bij de buien, met name landinwaarts. De minima kunnen dan tijdens langdurigere opklaringen landinwaarts lokaal dicht bij het vriespunt uitkomen. Vanaf donderdag de 28e lopen de oplossingen uiteen, afhankelijk van het gedrag van het hoogtelaag boven de Noordzee. De meeste leden laten dit hoogtelaag geleidelijk opvullen, maar een flink deel van de oplossingen houdt het hoogtelaag nog tot begin mei boven omgeving bestaan. Pas helemaal aan het einde van de verwachtingsperiode (donderdag 5 mei) is er een wat sterker signaal voor blokkadevorming, met een hoogterug van het Iberisch Schiereiland richting Scandinavië. Toch komt dan nog 1/3 van de leden met een hoogtelaag boven onze omgeving.