Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig,tegen de avond vanuit het Noorden toenemende bewolking.

17 maart 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktHet centrum van een hogedrukgebied ligt boven Schotland. Een uitloper van dit hoog ligt vandaag richting van Roemenië en beweegt geleidelijk zuidwaarts en bereikt morgen aan het einde van de middag het noorden van ons land. Op de zuidflank van de uitloper wordt met een oost- tot noordoostelijke stroming vrij droge lucht aangevoerd (Td < 0). Op de noordflank stroomt vochtigere lucht (Td > 3), geassocieerd met een warmtefront, vanaf de noordelijke Noordzee zuidwaarts. Het warmtefront bereikt in de avond het noorden en ligt vrijdag om 06 UTC boven het rivierengebied.

Het is vandaag zonnig. In het noorden komt eerst nog nevel of een enkele mistbank voor. Vanavond drijft in het noorden van het land laaghangende bewolking van zee binnen. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 11 en de noordoostenwind is meest matig.

Komende nacht breidt de laaghangende bewolking zich verder over het land uit. Vooral in het midden en zuiden kan zich daarbij ook mist vormen. In het midden en zuiden van het land kan de temperatuur nog tot net iets onder het vriespunt zakken, in het noorden van het land blijft de temperatuur door de bewolking enkele graden boven het vriespunt. De zwakke tot matige wind draait geleidelijk overal naar noord tot noordwest.

Bewolking:

In het noordelijk deel van onze FIR mist en de vraag is in hoeverre dit lage stratus is. In de avond bereikt de voorste begrenzing van de mist de Wadden, maar waarschijnlijk is dit geen scherpe begrenzing. In de nacht naar vrijdag verder zuidwaarts uitbreidend. Boven land overdag waarschijnlijk wel iets liftend. Vrijdag waarschijnlijk toch voor een groot deel van het land hardnekkige St/mist. Omdat de aanvoer over zee daar ontbreekt, in het zuidoosten de meeste kans op opklaringen.

Vrijdag verloopt grijs met veel laaghangende bewolking en nevel met in het zuiden ook mogelijk nog mist. In de loop van de dag kan in het binnenland het wolkendek lokaal even openbreken en komt de zon tevoorschijn. De middagtemperatuur ligt tussen de 8 graden onder de bewolking en de 12 graden op plaatsen waar de zon goed doorbreekt. Er staat een matige noord- tot noordwestenwind.

Een 500 hPa hoogte rug met centrum boven de Britse Eilanden handhaaft zich tot zondag. Na het weekeinde zien we dat het hoog zich enigszins zich westwaarts gaat verplaatsen en dit maakt via de noordoostflank van het hoog de weg vrij voor storingen, die via de Noordzee afzakken naar onze omgeving. In de loop van de week verzwakt de hoogterug en vindt er een geleidelijke overgang plaats naar een meanderende zonale stroming. Hierdoor kunnen frontale systemen, hoewel het in afgezwakte vorm, ons land bereiken en voor toenemende neerslaghoeveelheden gaan zorge

Vooruitzichten

Over het algemeen veel bewolking en tot zondag droog. Daarna overgang naar een licht wisselvallig weertype. Middagtemperaturen rond de 8 graden.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 24 maart tot en met donderdag 31 maart

Grote kans (60 %) op een voortzetting van het licht wisselvallige weertype. De temperaturen lopen op naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Tot en met dinsdag 22 maart, de meerdaagse periode, zijn alle clusters en dus ook vrijwel alle EPS-leden eensluidend en daardoor lijkt de atmosfeer goed voorspelbaar. Hogedruk west van de Britse eilanden houdt een noord tot noordoostelijke stroming boven ons land in stand. Gezien de geringe dagelijkse gang in de temperatuur waarschijnlijk met veel wolkenvelden die vanaf de Noordzee binnendrijven. Daarna, gedurende de EPS periode, houdt ongeveer 20 % van de clusters deze situatie in stand. Ongeveer 60 % van de clusters gaat over naar een meer zonale stroming met lagedruk in de omgeving van IJsland, wat resulteert in een licht wisselvallig weertype met hogere temperaturen. We dan zien ook een grote spreiding in de neerslag als gevolg van timingsverschillen in overtrekkende storingen. Ongeveer 20 % van de clusters liggen het laag zuidelijker met een zwak hoog boven Scandinavië. Dit resulteert in een oostelijke aanvoer en is geven een duidelijk kouder, maar droger weertype. Kans op sneeuw e.d. lijkt klein. Deze ontwikkelingen zijn ook in de pluim terug te vinden.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn