Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Zuidoosten nog wat sneeuw

15 januari 2013 door Jannes Wiersema

Het winterweer heeft vandaag een extra dimensie gekregen. In het midden en zuiden valt nog steeds sneeuw. Het westen heeft vanochtend de grootste hoeveelheden ontvangen, er viel al 20 cm. In Flevoland en Overijssel hing vanochtend een stroperig sneeuwgebied.

Brabant en Limburg houden tot in de avond en waarschijnlijk de nacht last van de winterse neerslag, in het Limburgse Landgraaf viel pas tegen de klok van 16 uur de eerste sneeuw van 2013, wat een verschillen in het kleine land. In het noorden blijft het droog. Temperaturen van -1 in het westen tot -3 in het oosten. In Zeeland kwam het kwik tijdelijk iets boven nul.

Komende nacht matige tot strenge vorst, -6 (oosten) /10 graden. Plaatselijk zijn lagere waarden mogelijk, wat te maken heeft met de aanwezigheid van een sneeuwdek. Het westen en midden lijken het koudst te worden.

Morgen zijn er flinke perioden met zon al komen er vooral in het zuidoosten ook wolkenvelden voor. Het blijft droog of het moet een vlokje sneeuw in Limburg zijn. Opnieuw kunnen we een ijsdag noteren, het kwik komt uit rond -1 graad in het westen tot -4 landinwaarts. De wind is zwak tot matig uit het noordoosten. Er volgt een zeer koude nacht met minima rond -8/-10 graden. matige tot strenge vorst!

Donderdag wordt alweer een hele koude dag met een maximumtemperatuur rond -4 graden. Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen elkaar af. later op de dag maakt het noordwesten kans op een sneeuwbui. In de nacht opnieuw matige tot strenge vorst: -8/-10 graden.

Vrijdag zijn de veranderingen klein. De oostenwind gaat iets toenemen waardoor het weer onvriendelijker wordt. Het zal dan ook kouder aanvoelen dan de werkelijke -4 graden. Het blijft droog bij een afwisseling van zon en bewolking. In de nacht vooral in de zuidelijke helft van het land wat meer wolken en daar enige tempering van vorst, naar het noorden toe -7/-8, zuidelijk van de grote rivieren ongeveer -5 graden. Wolken horen bij een depressie die bij Bretagne ligt en een dooiaanval zal gaan inzetten.

Zaterdag merken we daar nog niet veel van. Het blijft droog en het kwik ligt rond -2 (zuiden) tot -4 graden in het noorden. Daar de meeste zon, in het zuiden ook enkele wolkenvelden. De nacht geeft in het zuiden lichte en in het noorden matige vorst: -3/-8 graden.

Zondag wordt de dooiaanval vanuit Frankrijk ingezet. In het zuiden neemt de kans op sneeuw toe bij temperaturen rond nul. Het dooifront lijkt niet tot het noorden op te rukken en daar blijft het 3/4 graden vriezen met wat zon.

De ontwikkelingen na het weekend zijn onzeker. Het noorden heeft de beste papieren om de winter enigszins binnen boord te houden, het zuiden lijkt gevoelig voor aanhoudende aanvallen van zachte lucht. Hoe het een en ander ook afloopt, de winter komt vanaf zondag onder druk.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn