Een occlusie ten zuidoosten van ons land trekt vannacht verder Duitsland in en heeft dan geen invloed meer op ons weerbeeld. Een gordel van hogedruk ten westen van ons land heeft een centrum ten westen van Noorwegen. Een omvangrijk complex laag boven de Atlantische Oceaan begint langzaam op te dringen, waardoor de gordel van hogedruk het aandachtsgebied vanaf maandagavond/de nacht naar dinsdag gaat passeren. De as van deze gordel verlaat de oostgrens op z’n vroegst aan het einde van dinsdagmiddag. Dinsdagochtend ontstaat boven de omgeving van Calais een kleinschalig lagedrukgebied dat in de middag onze zuidgrens passeert en ’s avonds boven de oostelijke helft ligt. Daarna vult het laag op.
Het is bijna een karakteristieke lentesituatie waarbij een hoog ten westen van ons voortdurend Sc-velden onze kant op transporteert boven het koude zeewater. Loste deze bewolking zaterdag nog grotendeels op, zondag ging dat veel moeizamer: het wolkendek had een veel zuidelijker uitbreiding dan een dag eerder. Actueel is het enigszins vergelijkbaar met 24 uur geleden, zij het dat de bewolking iets minder dik lijkt te zijn. De modellen zitten er op dit moment redelijk goed op en van het zuiden uit moet het langzaam opklaren, al zullen dan weer stapelwolken ontstaan. Het noorden en noordwesten van het land krijgen de zon misschien helemaal niet te zien. Niettemin wordt het nowcasten of en hoe snel de zuidgrens wordt aangevreten, op basis daarvan kan dan het beeld tijdig aangepast worden. Het kleinschalige laagje zit vooral in Hirlam, dat dat nu al drie runs op rij heeft. Hirlam berekent daar omheen ook lichte regen uit tCu’s, Harmonie en EC hebben dit niet. Gezien de geringe impact is het een dito aandachtspunt.
Op een strook opklaringen in het zuiden en oosten na is het zwaar bewolkt. Vanochtend en vanmiddag ontstaan geleidelijk steeds meer gaten in de bewolking. Het noorden en noordwesten van het land hebben vandaag de kleinste kans op zon. De maxima komen uit tussen 13 graden aan zee tot 20 graden in het zuidoosten en oosten. De wind wordt noord tot noordwest en is zwak tot matig, rond kracht 3.
Komende nacht zijn er in de zuidelijke helft brede opklaringen en is er in het binnenland kans op lokaal grondmist. De wind wordt zwak en variabel. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 7 graden.
Morgen overdag zijn er perioden met zon. De maxima lopen uiteen van 16 graden aan zee tot circa 22 graden landinwaarts. De wind wordt meest west en is zwak tot matig, kracht 3 of minder. (Bron: KNMI)
Hoge druk boven het aandachtsgebied wordt geleidelijk verdreven naar het oosten. Een aantal frontale systemen passeert woensdag en donderdag, waarna een zonale stroming van tijd tot tijd storingen onze kant op blijft aanvoeren. Aan het einde van de week ontwikkelt een actieve randstoring boven de oceaan die na het volgende weekend ons land bereikt.
Overgang naar een wisselvallig weertype met maxima die meest rond of iets onder normaal liggen.
Het algemene weerbeeld is niet erg onzeker. Het overgrote deel van de leden berekent een wisselvallig weertype met temperaturen die uiteindelijk (ruim) beneden de normaal terecht komen. De zonale circulatie die vanaf woensdag/donderdag op gang komt zit ook al een aantal dagen in de kaarten. De eerste week zijn er nog wel enkele “minder koude” dagen, maar dat heeft puur te maken met hoe sterk een zuidelijke stroming op gang weet te komen voorafgaand aan de doorkomst van weer een volgende frontale storing. Timing, positie en amplitude spelen dan een rol. De deterministische run zit voor komende zaterdag dan ook hoger dan de meeste leden van het ensemble, vanwege een veel sterkere zuidelijke aanvoer die berekend wordt.
Aanhoudend wisselvallig en grote kans (80%) op middagtemperaturen onder het langjarig gemiddelde.
Bron: KNMI