Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

ZWARE STORM langs de kust. Kans op ZEER ZWARE WINDSTOTEN

05 december 2013 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Een zich snel ontwikkelend laag met frontale golf ten westen van Schotland heeft om 00 UTC een kerndruk van 989 hPa. Dit laag trekt zuidoostwaarts en gaat verder sterk uitdiepen. Vanmiddag om 12 UTC ligt de depressie met een verwachte kerndruk van 969 (druk is dan ruim 20hPa gedaald in 12 uur) boven Zuid-Noorwegen en komende avond (18 UTC) boven het noorden van het Skaggerrak met een kerndruk van 964 hPa. Het bijbehorende koufront wordt om 13 UTC tegen de Waddeneilanden verwacht en verlaat om 18 UTC het zuidoosten. Hierna wordt met een noordoostelijke stroming polaire lucht aangevoerd waarin van tijd tot tijd winterse buien tot ontwikkeling komen.

Vanochtend neemt de bewolking van het noordwesten verder toe en vanmiddag gaat het regenen. Later in de middag en avond wordt de regen gevolgd door buien, mogelijk met onweer, hagel en natte sneeuw. De middagtemperaturen liggen tussen 5 graden in het zuidoosten en 8 graden aan zee.

De wind, zuidwest, neemt landinwaarts toe naar krachtig tot hard, in de kustprovincies naar hard tot stormachtig. Langs de kust staat een STORM, 9 Bft en in het Waddengebied komt een ZWARE STORM te staan, 10 Bft, en mogelijk af en toe zeer zware storm, 11 Bft. In de middag en eerste helft van de avond komen er boven land zware windstoten voor van 75-100 km/u, in de kustprovincies ZEER ZWARE WINDSTOTEN van 100 tot 120 km/u en in het Waddengebied ZEER ZWARE WINDSTOTEN mogelijk tot 130 km/u. De wind draait in de loop van de middag overal naar het west tot noordwest. Het hoogtepunt van de wind valt tijdens de tweede helft van de middag en de eerste helft van de avond. In de loop van de avond neemt de wind iets in kracht af.

weeralarm_info

Komende nacht zijn er enkele (winterse) buien met af en toe zware windstoten. De noordwestenwind blijft flink doorstaan en is langs de kust stormachtig en in het binnenland (vrij) krachtig. De minimumtemperatuur ligt landinwaarts tijdens opklaringen net onder het vriespunt en aan zee rond 4 graden.

Vrijdag overdag verandert er niet veel ten opzichte van de nacht. Er vallen nog steeds verspreidt over het land enkele winterse buien met kans op zware windstoten. De wind blijft noordwest en neemt in het zuidelijk kustgebied af tot hard, maar blijft in het noorden nog stormachtig. In het binnenland is de wind nog steeds (vrij) krachtig. Het wordt niet warmer dan 5 graden. (Bron: KNMI)

Aan de noordoostflank van een hogedruk boven de Atlantische Oceaan trekt een lagedrukgebied van Schotland naar het zuiden van Noorwegen en het midden van Zweden waar het in de nacht naar vrijdag arriveert. Achter dit laag komt een stevige noordweststroming op gang die tot zaterdag voor de aanvoer van polaire lucht zorgt. Zaterdag zien we het zwaartepunt van het hoog zich verplaatsen naar het vasteland van Europa (ten zuiden van ons land). Aan de noordflank van dit verplaatste hoog trekt het weekeinde nog een frontale storing van west naar oost over ons land. Hierna zien we dit hogedruk, ook op hoogte, voor een blokkade zorgen, waardoor de lagedrukgebieden niet meer in onze buurt kunnen komen. Deze omegablokkade wordt door de meerderheid van EPS-leden tot het eind van de beschouwde periode gehandhaafd en de kans op neerslag is na het weekeinde dan ook klein.

Vooruitzichten

Vooral het weekeinde nog regen of een enkele winterse bui. Vanaf maandag overgang naar een rustiger en droog weertype. De middagtemperatuur ligt rond de 5 graden en minima iets boven het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 12 December tot en met donderdag 19 december

Grote kans (70 %) op het aanhouden van het rustige en droge weertype met minima rond en maxima overdag rond of iets onder de normale waarde voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1386221526734

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn