Thursday 25 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en in het noorden af en toe regen.

09 december 2013 door Jannes Wiersema

12Een hogedrukgebied boven Frankrijk verandert in eerste instantie nauwelijks van plaats. Een lagedrukgebied bij de Baltische staten trekt verder oostwaarts. Het bijbehorende frontale systeem trekt vannacht over de Duitse Bocht, ook het noorden van ons land krijgt hier nog neerslag van mee. In de loop van vandaag verplaatst de kern van het Franse hoog zich langzaam naar het oosten en wordt in de avond boven Duitsland verwacht. Bij ons wordt de stroming in de loop van de middag dan wat meer zuidwest tot zuid en dan kan drogere lucht vanuit Frankrijk geleidelijk ons land binnenstromen.

Vandaag overheerst de bewolking met in het noordoosten mogelijk eerst nog lichte regen. In de loop van de dag laat de zon zich af en toe zien, de kans daarop is het grootst in het zuidwesten van het land. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 10. De west- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de loop van de middag neemt de wind af.

In de nacht naar dinsdag breiden opklaringen in het zuiden van het land zich geleidelijk naar het noorden uit. Lokaal kan een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het zuiden van het land tot 5 graden in het noordoosten van het land. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig.

Dinsdag overdag zijn er flinke zonnige perioden, al kunnen er in het noordwesten van het land enkele wolkenvelden voorkomen. De maximumtemperatuur komt uit rond een graad of 5. Er staat een zwakke tot matige zuid- tot zuidwestenwind. (Bron: KNMI)

Het verplaatsen van het hoogte rug zien we terug in de meerderheid van clusters. De blokkade lijkt pas na het volgende weekend minder zeker te worden omdat dan een clusters met 20 % van de oplossingen de amplitude van de rug steeds kleiner laat worden en daardoor een meer zonale stroming boven ons land laat komen. De exacte positie van de as van het hoog is wel bepalend voor de precieze aanvoerrichting boven ons land. We beginnen deze periode met een meerderheid van de leden die een koude oplossing geven. Na woensdag laten de meeste oplossingen de rug-as naar het oosten verplaatsen en worden de oplossingen iets warmer. De neerslagpluim vertoont pas vanaf donderdag een beperkt neerslag signaal, ook aan het einde van de periode houdt ruime meerheid van de EPS-leden het droog. De neerslagmembers behoren tot die oplossingen waarbij de Omega-blokkade wordt afgebroken. Halverwege de volgende week zien we wat meer leden een neerslag signaal genereren, dit zijn de leden die een zonale stroming berekenen, hun aantal zien we naar het weekeinde van 21/22 december weer afnemen.

Vooruitzichten

Af en toe zon en een rustig en droog weertype, eind van de week is er een kans op wat regen. De middagtemperatuur ligt rond de 5 graden en de minima liggen eerst op of iets onder het vriespunt, later deze periode blijft het in de nachten iets warmer, rond of net boven het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 16 december tot en met maandag 23 december

Grote kans (70 %) op het aanhouden van het rustige en droge weertype met minima en maxima rond of iets onder de normale waarde voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1386566738308

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn