Thursday 25 April
Weerman Jannes Wiersema

In het Zuiden en midden af en toe sneeuw.

11 februari 2017 door Jannes Wiersema

Tussen een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavie en een laag west van Portugal staat in ons aandachtsgebied een oostelijke stroming waarmee continentale polaire lucht wordt aangevoerd. Een hoogtelaag boven Noord Frankrijk dringt nog iets noordwaarts op naar België om daar vervolgens rond te blijven tollen. Pas op zondag trekt het hoogtelaag naar de Britse Eilanden weg. Actueel lijkt er ook een grondlaag zichtbaar boven Noord-Frankrijk. Dit laag blijft eerst boven België treuzelen en trekt op zondag opvullend naar de Britse Eilanden weg.

 Waarschuwing land 0 new

Het is bewolkt en in het zuidoosten sneeuwt het. Deze sneeuw breidt zich de komende uren verder over de zuiden en midden van het land uit. Op veel plaatsen kan enkele centimeters sneeuw vallen en wordt het glad. In de loop van de dag dringt de sneeuw nog iets op in noordelijke richting, maar omdat de temperatuur dan inmiddels is opgelopen naar +1°C tot +4°C, valt er ook natte sneeuw en regen. De noordoostenwind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

In de avond gaat het van het zuidoosten uit opnieuw regenen en sneeuwen met lokale gladheid tot gevolg. In het noordoosten blijft het waarschijnlijk droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van +2°C in het zuidoosten tot -2°C in het noordoosten en de oost- tot noordoostenwind neemt toe naar matig, in het kustgebied naar (vrij) krachtig.

Zondag is het eerst bewolkt met op enkele plaatsen nog lichte regen of (natte) sneeuw. In de loop van de middag gaat van het oosten uit de bewolking breken en wordt het droog. De maximumtemperatuur varieert van 1°C in het noordoosten tot 7°C in het zuiden. De wind wordt meest oostelijk en is matig, aan zee (vrij) krachtig.

Aan het begin van de periode raken we het bovenluchtlaag dat dit weekend sneeuw geeft kwijt en krijgen we te maken met een omegablokkade boven Europa. Deze blokkade houdt bijna de hele week stand, pas vanaf volgende weekeinde (18/19 februari) wordt de blokkade afgebroken. Tegelijkertijd zakt er dan een diepe trog op de Atlantische Oceaan uit waardoor door warmteadvectie opnieuw een (tijdelijke) rug boven West-Europa wordt opgebouwd. Later in de periode komt er een min of meer zonale stroming tot stand met een hoogtelaag boven Scandinavie. Aan de grond zien we een krachtig hoog boven Scandinavie welke gedurende de periode zakt naar Midden-Europa. Daarbij kantelt de as van het hoog naar een noord-zuid oriëntatie waardoor de wind van oost naar zuid gaat ruimen. In het weekeinde van 18/19 februari trekt het hoog naar het oosten weg, maar wordt er snel weer een rug opgebouwd boven West-Europa. Dit is slechts een tijdelijke aangelegenheid, want in de week erna wordt de stroming cyclonaal en neemt de wisselvalligheid toe. Met het van oost naar zuid en later zuidwest ruimen van de wind lopen de temperaturen geleidelijk steeds verder op.

Vooruitzichten

Droog en zonnig, later meer bewolking. Geleidelijk oplopende temperaturen die ook ’s nachts boven nul komen.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 18 februari tot en met zaterdag 25 februari

Grote kans op een overgang naar wisselvallig weer, met dagelijks 50-60% kans op regen. De temperaturen liggen waarschijnlijk boven normaal.

In de EC-Clusters is de overgang van een blokkade naar een weststroming duidelijk en eenduidig terug te zien. De tussenliggende periode met de opbouw van een mobiele rug en de overgang naar een weststroming kent wel wat onzekerheid. Vooral in de nachten levert dit vrij veel spreiding op in de pluim, vooral qua temperatuur. Rond 15/16 februari komen we met het kantelen van de rugas in een andere luchtsoort terecht gezien de dauwpunten en temperaturen die significant gaan stijgen. De temperaturen lopen echter al vanaf begin van de week op door subsidentie en menging aan de lijzijde van de middelgebergten. De neerslagkansen blijven aanvankelijk laag, maar na volgend weekeinde stijgen deze naar 50-60% dagelijks.

foto van Jannes Wiersema.

Bron : KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn