Friday 26 April
Weerman Jannes Wiersema

Koude ochtend, eerst veel zon, later meer sluierbewolking.

27 januari 2017 door Jannes Wiersema

Tussen een hoog boven Oost-Europa en een gordel van lage druk van Groenland naar Portugal voert een zuid- tot zuidooststroming continentaal polaire lucht aan. Boven Ierland ligt het golvende polaire front en deze trekt uiterst langzaam oostwaarts waardoor in onze omgeving de drukgradiënt nog iets verder toeneemt. Een bovenluchtlaag (ULL) nabij Le Havre trekt noordwaarts, vanavond komt het aan bij de Shetlandeilanden. Het golvende polaire front bereikt zaterdag in de loop van de middag het zuidwesten van ons land en trekt daarna langzaam oostwaarts. Aan het einde van zaterdagavond ligt het boven het noordoosten. Achter dit front stroomt vrij vochtige zeelucht over het aandachtsgebied uit.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

De ochtend begint koud met lichte, lokaal matige vorst. Het is aanvankelijk nagenoeg onbewolkt, in de loop van de dag trekken er van het zuiden uit velden sluierbewolking over. De zon schijnt hier nog wel grotendeels doorheen. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noorden tot 7°C in het zuidoosten van het land. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, in het Waddengebied enige tijd vrij krachtig.

Komende nacht trekken er enkele wolkenvelden over het land. Het blijft vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van iets onder het vriespunt in het noordoosten van het land tot 4°C in Zeeland. De zuidoostenwind is matig, aan de kust van tijd tot tijd vrij krachtig.

Morgen overdag wordt de bewolking van het westen uit geleidelijk dikker en vooral in de avond is er kans op lichte regen of motregen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het noorden tot 9°C in het zuiden van het land. De zuidelijke wind is matig, langs de kust af en toe vrij krachtig.

De blokkade boven Oost-Europa wordt de eerste dagen afgebroken. Sturende factor wordt dan een hoogtelaag ten zuidwesten van IJsland, dat nauwelijks van zijn plaats wijkt. Aan de oostflank hiervan treedt periodiek wat sterkere warmteadvectie op, wat een serie mobiele hoogteruggen boven het Europese continent genereert, met ten westen van het aandachtsgebied een diffluente stroming. Lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan hebben hierdoor voortdurend de neiging noordwaarts af te buigen en zo ten noordwesten van het aandachtsgebied te blijven. Vooral in de eerste helft van volgende week kan maritiem tropische lucht onze omgeving van tijd tot tijd bereiken. Daarna overheerst de maritiem polaire lucht.

Vooruitzichten

Overgang naar een (vrij) zacht en wisselvallig weertype met tamelijk veel bewolking en af en toe regen.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 03 februari tot en met vrijdag 10 februari

Grote kans op wisselvallig weer met van tijd tot tijd regen en soms veel wind. De kans op vorst gedurende de nacht blijft klein en de middagtemperatuur ligt hoogstwaarschijnlijk boven de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Begin volgende week domineren de oplossingen met een positief NAO-regime. In de EPS-periode zien we geleidelijk weer de neiging tot blokkadevorming boven het uiterste (noord)oosten van Europa, met aan de grond een retrograad hoog boven Rusland. Dit heeft echter vooralsnog weinig effect op het weer in Nederland. Sterker nog, van 4-7 februari berekent 40-50% van de EPS-leden zware windstoten in Vlissingen. De windrichtingspluim blijft overwegend in de zuidwesthoek met dagelijks een neerslagsignaal en nauwelijks kans op winterse neerslag. We zien de kans op wat minder zacht langzaam weer iets toenemen in de EPS-periode, maar de (vrij) zachte en wisselvallige oplossingen domineren duidelijk.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn