Saturday 20 April
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele buien, aanvankelijk landinwaarts lokaal mist.

03 november 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een oostwaarts trekkend en opvullend laag boven de Baltische Staten en een mobiel hoog boven de Keltische Zee voert een noordwestelijke stroming heldere, polaire lucht aan. Het hoog trekt de komende 36 uur via het noorden van Frankrijk en Midden-Europa naar de Balkan. De stroming draait de komende 24 uur van noordwest naar zuidwest, we blijven echter in de polaire lucht. Een laag dat actueel bij IJsland ligt trekt zuidoostwaarts en via Schotland komt het vrijdagochtend boven de Noordzee te liggen. Aan de zuidflank van dit laag bevindt zich een occlusie, die vrijdagmiddag boven het westen en noorden van het land komt te liggen. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend trekt deze NNO-ZZW georienteeerde occlusie uiterst langzaam oostwaarts over het land.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Landinwaarts zijn er eerst enkele mistbanken, in het zuidoosten begint de dag grijs met lokaal dichte mist. In de loop van de ochtend verdwijnen de mistbanken en is de zon overal geregeld te zien. Vanochtend komen er hoofdzakelijk in de kustprovincies enkele regenbuien voor, die zich in de loop van de dag landinwaarts uitbreiden. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. Landinwaarts staat er een zwakke wind uit zuidwestelijke richtingen, in de kustgebieden en op het IJsselmeer staat er een matige noordwestenwind. In de loop van de dag wordt de wind overal zuidwestelijk en zwak tot matig.

In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag is er vrij veel bewolking en vooral in de kustprovincies valt er af en toe buiige regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het oosten en zuidoosten tot 8°C in het noordwesten. Overdag wordt het niet warmer dan 10°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Komend weekend ligt er een langgolvige hoogtetroog van Scandinavië via onze omgeving richting het Iberisch Schiereiland. Ten westen hiervan een sterke rug boven de Atlantische Oceaan die via IJsland naar Spitsbergen loopt. Begin volgende week vormt de hoogtetrog geleidelijk een afsnoering boven de Balearen, die in amplitude afnemend richting de Balkan trekt. De hoogterug komt daarbij in de loop van de volgende week langzaam naderbij. De gehele periode bevindt het aandachtsgebied zich in polaire lucht. Komend weekend trekt een grondlaag boven de Noordzee uitdiepend naar de Oostzee, met nog een uitloper over onze omgeving. Daarna vormt zich in de eerste helft van de volgende week een gordel van hoge druk van de Azoren, via de Britse Eilanden naar Scandinavië. De as van deze hogedrukgordel passeert ons land op vrijdag 11 november, waarna het belangrijkste centrum van hoge druk in het weekend van 12/13 november boven Midden- en Oost-Europa belandt, nog steeds met ons land in de polaire lucht. In de EPS-periode zien we een langzaam toenemende invloed van lage druk bij IJsland.

Vooruitzichten

Overgang naar koud najaarsweer met in de nacht en ochtend op veel plaatsen lichte vorst. Af en toe zon en vooral in het weekend nog enkele buien, daarna overwegend droog.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 10 november tot en met donderdag 17 november

Waarschijnlijk neemt de wisselvalligheid geleidelijk toe. De temperatuur ligt aanvankelijk duidelijk onder de normale waarde met landinwaarts lichte vorst gedurende de nacht. Vanaf het weekeinde gaat de temperatuur waarschijnlijk richting de normaal en neemt ook de kans op vorst in de nacht af.

Tot en met halverwege volgende week (donderdag 10 november) zijn de verschillen in de berekeningen klein. We zien dalende temperaturen, op 850 hPa naar ca. -6°C, waarbij de minimumtemperaturen vooral van dinsdag 8 t/m vrijdag 11 november enkele graden onder nul liggen. Daarbij aanvankelijk nog een (buiig) neerslagsignaal in het weekend van 5/6 november, daarna overwegend droge condities. Na vrijdag de 11e zien we een geleidelijke verzachting: de noordoostenwinden zijn in het weekend van 12/13 november verruild voor zuidwestenwinden en vanaf dat weekend zien we ook de neerslagkansen toenemen. Toch laten niet alle leden zo’n duidelijke verzachting zien. Het is echter wel zo dat op T+360 (donderdag 17 november) alle clusters behoren tot het type “positieve NAO”.

Temperatuur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn