Friday 19 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, af en toe zon en een enkele bui.

22 juni 2016 door Jannes Wiersema

37Een frontensysteem, waarvan het koufront ons afgelopen nacht is gepasseerd, heeft een occlusie net noord van de Wadden, beweegt noordoostwaarts. Vanuit het zuiden nadert een volgend systeem, dat de begrenzing vormt met continentaal tropische lucht. Het warmtefront hiervan ligt komende middag boven de zuidelijke grens en rond 00 UTC ligt het gehele land in de warme sector. In de nacht naar donderdag nadert een Theta-W tong (Tw 19) het zuidwesten van het land. Deze Theta-W tong beweegt donderdag overdag langzaam over het land naar het noordoosten. Het koufront blijft tot vrijdagmiddag ten westen van het aandachtsgebied.

Op de occlusie stratus boven het noorden van het land en stratus/mist boven het noorden van de FIR. De modellen geven hiervoor indicatie. In de middag nabij het warmtefront of in de warme sector wat kleine neerslagsignalen uit SC of middelbare bewolking, tevens iets getriggerd op de dagelijkse gang. Later in de avond en in de nacht naar donderdag komen alle modellen met convectieve complexen boven het westelijke deel van de FIR. Het echt actieve buiengebied kan aan de Theta-W tong gekoppeld worden en lijkt in de ochtend het zuidwesten te bereiken. Over de exacte tijd en locatie is er in de modellen nog wat verschil. Het buiengebied heeft wat weg van een ‘spanish plume’. De modellen laten hierop, donderdagmiddag een aparte lagedrukkern ontstaan boven ons land. Aandachtspunten hierbij: hagel, onweer windstoten en de totale hoeveelheid neerslag. Voor het zuidwesten worden hoeveelheden berekend van 30-50 mm.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Eerst wolkenvelden, maar in de middag laat de zon zich ook af en toe zien. Het is vrijwel overal droog, pas later in de middag neemt vanuit het zuiden de kans een bui toe. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 21 graden op de Wadden tot lokaal 27 graden in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is overwegend matig.

In de nacht van woensdag op donderdag trekken er van uit het zuidwesten onweersbuien over het land, mogelijk gepaard gaande met hagel, onweer en lokaal veel neerslag. Er staat een zwakke veranderlijke wind. Het is een zwoele nacht met temperaturen die niet verder dwalen dan 18 graden.

Neerslag:

Overdag vooral bij het warmtefront of in de warme sector wat lichte regen uit SC-velden of middelbare bewolking. In de nacht naar donderdag een situatie die doet denken aan een Spaanse Pluim. We zien in de loop van donderdag de CAPE waardes flink oplopen naar 2500 tot 4000 J/kg op de Theta-W tong. Met een windschering van 40+ levert dat een C*S waarde van 125 tot 200 op. Modus multi-cell/Squall. De multi-cells kunnen zichzelf in de nacht een tijd lang in stand houden tot over onze omgeving. Aandachtspunten zijn dan vooral veel neerslag en hoge bliksemintensiteiten. De PW loopt op tot waarden boven 40 mm. Harmonie berekend tot donderdag 18 uur 40 tot 70 mm, zeer lokaal 70 tot 100 mm in het zuidwesten.

Donderdag overdag vallen er verspreidt over het land nog steeds buien, met nog steeds kans op onweer, hagel, windstoten en veel neerslag. Er staat een zwak veranderlijke wind die bij buien kortstondig flink kan aantrekken. De maximum temperaturen lopen uiteen van 20 graden langs de kust tot 30 graden langs de oostgrens.

Een hoogterug diept zuid van IJsland verder uit en beweegt langzaam oostwaarts. Vanaf het komende weekeinde ligt de trogas boven onze omgeving en passeert het aandachtsgebied gedurende dat weekeinde. Na passage volgt een zwakke rug en krijgen we te maken met een zwak meanderende zonale stroming. Met een zuid- tot zuidwestelijke stroming wordt er warme lucht aangevoerd met op donderdag en vrijdag een TW850 van boven de 15 graden. Een thermische vore beweegt vanaf woensdagavond laat, langzaam van zuidwest naar noordoost over ons land. Pas op vrijdag is deze vore geheel gepasseerd en stroomt er in de loop van vrijdag met een naar west draaiende wind iets koelere lucht het land binnen. In het weekeinde bevinden we ons in de polaire lucht in een gebied met weinig gradient.Ook aan het oppervlak zien we, na het volgend weekeinde, op de Atlantische Oceaan een vrij sterk zonaal stromingspatroon onder regie van een standvastig hoog met het centrum noordwest van de Azoren. Een omvangrijk lagedrukgebied komt tot ontwikkeling in het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Het Atlantische hoog houdt echter invloed op ons weer met een uitloper richting Centraal Europa.

Vooruitzichten

Aanvankelijk nog enkele fikse buien en mogelijk zomerse temperaturen, vanaf vrijdag iets minder warm (normale waarden) en geleidelijk overwegend droog.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 29 juni tot en met woensdag 06 juli

Grote kans (80%) op een rustig weertype met regelmatig zon maar ook een kans op een bui, de temperatuur ligt waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde van ca. 20 graden.

De consistentie in de EPS-pluim is vrijwel de gehele periode groot te noemen. Ook de thermische verstoring op donderdag is goed zichtbaar, echter wel met een breder tijdvenster. De onzekerheid zit dan meer in “wanneer” dan in “wat”. Voor deze omslag laten alle leden ook de fors hogere temperaturen zien en daarna de terugval in de polaire lucht, maar in de loop van volgende week ook weer kans op iets hogere temperaturen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn